Bon Appetit
V roce 2012 se náš domov zapojil do programu Bon Appetit, který je zaměřený na zvýšení kvality stravování a stolování uživatelů domova. Autorkou programu je zkušená ergoterapeutka Jitka Zgola, která se zabývá problematikou života lidí s demencí.
Posláním programu Bon Appetit je umožnit klientům takový způsob stolování, při němž zůstává zachována jejich důstojnost, identita, etika a estetika prostředí a vybavení. Program zároveň umožňuje reagovat na měnící se potřeby klientů v průběhu jejich pobytu v zařízení, které jsou zapřičiněny právě procesem stárnutí a postupující demencí.
Cílem programu je poskytovat uživatelům při stolování a stravování takové podmínky, které jim umožní vlastní rozhodování, budování společenských vztahů, senzorickou stimulaci a respektování a podporování jejich dosavadní soběstačnosti.
Program se zabývá především potřebami klientů, ale také pracovníků, kteří stravu podávají, aby bylo stolování pro všechny zúčastněné zdrojem radosti a uspokojení.
V českém vydání vyšla kniha Jitky Zgola a Gilberta Bordillona, který je uznávaným odborníkem na příravu jídel a stolování Bon appetit: Radost z jídla v dlouhodobé péči. Kniha je doplněna doslovem a fotografiemi, zachycujícími realizaci programu Bon appetit v České republice.